Welke batterijen moet ik aangeven?

Alle draagbareindustriële en automotive batterijen die op de Belgische markt gebracht worden, moeten bij Bebat aangegeven worden. Dit geldt zowel voor los verkochte batterijen (vervangmarkt) als ingebouwde en meegeleverde batterijen (eerste montage). Het gaat zowel om niet-herlaadbare (primaire) als om herlaadbare batterijen. De drie categorieën zijn: 

  • Draagbare batterijen: dit zijn standaardbatterijen zoals bijvoorbeeld in horloges, afstandsbedieningen, enz.
  • Automotive batterijen (lood of lithium-ion): dit zijn koudstartstroombatterijen voor het starten van een verbrandingsmotor.
  • Industriële batterijen: dit zijn batterijen specifiek ontworpen voor professionele of industriële toepassingen. Een batterij van meer dan 3 kg die geen automotive batterij is, wordt altijd als een industriële batterij beschouwd. Dit geldt ook voor batterijen die in elk type elektrisch voertuig gebruikt worden. Bijvoorbeeld: de batterij van een elektrische fiets, industriële reinigingsmachine, noodverlichting, energieopslag, elektrische wagen, vorkheftruck, … ook al is het gewicht kleiner dan 3 kg.

Ben je niet zeker? Met deze handige beslissingsboom kan je makkelijk bepalen tot welke categorie een batterij behoort!


Opgelet: er zijn bepaalde batterijtypen die je niet op de markt mag brengen:

  • Vanaf 18/02/2024: Draagbare batterijen die meer dan 0,002 gewichtsprocent cadmium bevatten (uitgedrukt in metallisch cadmium) ongeacht of zij los verkocht worden of in apparaten, lichte vervoermiddelen of andere voertuigen zijn ingebouwd.
  • Vanaf 18/08/2024: Draagbare batterijen die meer dan 0,01 gewichtsprocent lood bevatten (uitgedrukt in metallisch lood), ongeacht of zij in apparaten zijn ingebouwd.
  • Vanaf 18/08/2028: Draagbare zink-luchtknoopcellen die meer dan 0,01 gewichtsprocent lood bevatten (uitgedrukt in metallisch lood), ongeacht of zij in apparaten zijn ingebouwd.

Je kan een overzicht van de wetgeving hieromtrent terug vinden op https://www.bebat.be/nl/b2b/wetgeving.

Moet ik aangifte doen bij Bebat of niet?

Is jouw organisatie gevestigd in België of buiten België? Op basis daarvan kan je bepalen of je batterijen bij Bebat moet aangeven. Hieronder vind je een overzicht van de verschillende situaties.

Je bedrijf is gevestigd in België

Welke batterijen moet je aangeven indien je bedrijf in België gevestigd is? Raadpleeg het handig schema hieronder: 

Schema - Binnen België

Batterijen die dus aan deze voorwaarden voldoen:

  • Door jouw bedrijf in België geproduceerd of aangekocht bij een buitenlandse leverancier die jouw aangifteplicht niet overneemt;
  • Verkocht in België;
  • Los of ingebouwd in een toestel.

Hoe weet je zeker of jouw buitenlandse leverancier jouw aangifteplicht bij Bebat overneemt?

Dit is het geval als hij:

  • de milieu- of administratieve bijdrage van Bebat op zijn factuur vermeldt, 
    of
  • aangesloten is bij Bebat én hij bevestigt dat hij jouw aangifteplicht bij Bebat overneemt.


Je aangifte kan gebeuren op basis van verkoopgegevens of op basis van aankoopgegevens.

  • Aangifte op basis van verkoopgegevens:
    Maak je bij de verkoop van batterijen (los of ingebouwd/meegeleverd) uitsluitend facturen, dan mag je je aangifte doen op basis van jouw verkoopgegevens.
  • Aangifte op basis van aankoopgegevens:
    Werk je uitsluitend met kastickets, of met een combinatie van kastickets en facturen, dan moet de aangifte gebeuren op basis van jouw aankoopgegevens.

Houd rekening met onderstaande elementen om te weten welke batterijen je dient aan te geven.

Aangifte op basis van verkoopgegevens

Deze manier van aangifte doen is van toepassing indien je bij de verkoop van batterijen (los of ingebouwd/meegeleverd) uitsluitend met facturen werkt.

​Op te nemen in de aangifte​​:

  • Batterijen die je in België hebt verkocht en die je zelf hebt geproduceerd en/of aangekocht bij een buitenlandse leverancier die jouw aangifteplicht bij Bebat niet

In mindering te brengen op de aangifte:

  • ​Batterijen die je hebt verkocht in het buitenland en hebt aangekocht in België.
  • Batterijen die je hebt verkocht in het buitenland en hebt aangekocht in het buitenland bij leveranciers die jouw aangifteplicht bij Bebat overnemen.

Dienen niet aangegeven te worden:

  • Batterijen die je hebt verkocht in België en hebt aangekocht in België.
  • Batterijen die je hebt verkocht in het buitenland en die je hebt geproduceerd in België of die aangekocht werden in het buitenland, bij leveranciers die jouw aangifteplicht bij Bebat niet

Aangifte op basis van aankoopgegevens

Deze manier van aangifte doen is van toepassing indien je bij de verkoop van batterijen (los of ingebouwd/meegeleverd) met kastickets (eventueel in combinatie met facturen) werkt. 

Op te nemen in de aangifte:

  • ​Batterijen die je in het buitenland hebt aangekocht bij leveranciers die je aangifteplicht bij Bebat niet overnemen of die je hebt geproduceerd in België.

In mindering te brengen op de aangifte:

  • ​Batterijen die je hebt aangekocht in België en verkocht in het buitenland.
  • Batterijen die je hebt aangekocht in het buitenland bij leveranciers die je aangifteplicht bij Bebat hebben overgenomen en die je verkoopt in het buitenland.
  • Batterijen die je hebt aangekocht in het buitenland bij leveranciers die jouw aangifteplicht bij Bebat niet overnemen of die je hebt geproduceerd in België en die je verkoopt in het buitenland, op voorwaarde dat je bij aankoop of productie deze batterijen had opgenomen in jouw aangifte.

Dienen niet aangegeven te worden:

  • ​Batterijen aangekocht in België die verkocht worden in België.
  • Batterijen aangekocht in het buitenland, bij leveranciers die je aangifteplicht bij Bebat niet overnemen of die je geproduceerd hebt in België, en die verkocht werden in het buitenland op voorwaarde dat je bij aankoop of productie deze batterijen niet had opgenomen in jouw aangifte.

Je bedrijf is gevestigd buiten België

Welke batterijen moet je aangeven indien je bedrijf buiten België gevestigd is? Raadpleeg onderstaand schema:

Batterijen die dus aan deze voorwaarden voldoen:

  • Door jouw bedrijf aan Belgische particulieren verkocht (bijvoorbeeld via een webshop).
  • Los of ingebouwd in een toestel.

Je doet aangifte op basis van jouw verkoopgegevens, zoals hierboven omschreven. Je geeft de batterijen aan die je in België verkoopt aan particulieren via verkoop op afstand alsook aan Belgische bedrijven van wie je de aangifteplicht bij Bebat overneemt.

Niets aan te geven? Doe een nulaangifte.

Heb je voor een bepaalde periode niets aan te geven? Dien dan een nulaangifte in.