Correctie uitvoeren met een negatief bedrag

Het kan voorkomen dat je reeds aangegeven batterijen alsnog wil verwijderen, omdat ze ‘van de Belgische markt’ zijn gehaald. In dat geval moet je een correctie uitvoeren met een negatief cijfer. Ontdek in dit artikel hoe je te werk gaat, zowel voor batterijen zonder serienummer als voor batterijen mét serienummer.

Aangegeven batterijen zonder serienummer ‘van de markt halen’

Ga als volgt te werk om je batterijen van de markt te halen indien er geen serienummer voor werd aangegeven. Dit geldt dus voor alle batterijen, met uitzondering van thuisbatterijen en/of Energy Storage Systems (ESS) – zie ook: Voor welke batterijen is een serienummer vereist?

• Ga naar ‘Aangiften’ en klik in het overzicht op de betrokken aangifte
  • Klik op ‘Correctie uitvoeren’ – dit kan in het overzicht door bij de gewenste aangifte te navigeren naar de 3 bolletjes (‘Meer’) dots-vertical of door de aangifte open te klikken en rechts bovenaan naar de 3 bolletjes (‘Meer) dots-vertical te gaan.
  • Gaat het om een batterijtype dat al in je aangifte voorkomt? Pas dan het aantal batterijen van het betrokken batterijtype aan naar het gecorrigeerde aantal.
  • Gaat het om een negatieve aangifte van een batterijtype dat nog niet in je aangifte voorkomt? Ga dan op dezelfde manier te werk als bij een negatieve aangifte:
    • Klik op bovenaan op de knop ‘+ Batterij toevoegen
    • Voeg de batterijen toe die je van de markt wil halen en geef het aantal in met een negatief cijfer, beginnend met een minteken (-) dus.

Aangegeven batterijen met serienummer 'van de markt halen’

In het geval dat aangegeven thuisbatterijen en/of ESS ‘van de Belgische markt’ zijn gehaald, moet je niet alleen een correctie uitvoeren op het aantal batterijen, maar ook de reeds ingediende serienummers terugroepen, zodat we de betaalde milieubijdrage in mindering kunnen brengen.

Ga als volgt te werk om je batterijen met serienummer van de markt te halen:

• Ga naar ‘Aangiften’ en klik in het overzicht op de betrokken aangifte
  • Klik op ‘Correctie uitvoeren’ – dit kan in het overzicht door bij de gewenste aangifte te navigeren naar de 3 bolletjes (‘Meer’) dots-vertical of door de aangifte open te klikken en rechts bovenaan naar de 3 bolletjes (‘Meer’)  dots-vertical te gaan.
  • Klik op bovenaan op de knop ‘+ Batterij toevoegen’

Opgelet: voor dit type correctie pas je niet het aantal aan van het betrokken batterijtype! Je moet deze toevoegen als een aparte lijn met negatief aantal, zodat je de serienummers kan doorgeven.

• Voeg de batterijen toe die je van de markt wil halen en geef het aantal in met een negatief cijfer, beginnend met een minteken (-) dus. Je krijgt achteraan een melding te zien dat je hiervoor ook het serienummer moet doorgeven.
  • Eens je alle nodige correcties gedaan hebt, klik je onderaan op ‘Nakijken & indienen’.
  • Je krijgt nu in een pop-up een overzicht te zien van de betrokken batterijtypes om de te schrappen serienummers door te geven.
    • Vul voor elke lijn van de batterijen die je wil terugroepen het Merk en Model aan zoals je dat bij het indienen van serienummers ook doet. Vul tenslotte in de laatste kolom het te schrappen serienummer in.
    • Eens dit voor alle lijnen gebeurd is, klik je op ‘Serienummers aanvullen’. Dit is pas mogelijk wanneer voor alle lijnen de gevraagde informatie ingevuld werd.
  • Hierna kan je verder gaan met het indienen van je correctie.

Na het indienen van deze correctie gaat je verzoek bij ons in behandeling:

• Batterij met serienummer door jouw organisatie op de markt gebracht
    Als het serienummer bij ons bekend is als een batterij die door jou werd aangegeven, dan zorgen we ervoor dat het bedrag in mindering gebracht wordt.
  • Batterij met serienummer niet door jouw organisatie op de markt gebracht
    Als het serienummer bij ons bekend is als een batterij die door een andere organisatie werd aangegeven, dan nemen we contact op met die organisatie.